La comida, gotowanie po hiszpańsku! W tej lekcji nauczymy się podstawowego hiszpańskiego słownictwa używanego na co dzień w kuchni. Ponadto poznamy nowy przepis: dzisiaj PUERROS COCIDOS CON VINAGRETA DE TOMATES, czyli gotowane pory z winegretem pomidorowym. Owocnej nauki!
A poniżej video z hiszpańskiego Master Chefa Junior 😀 ALBERT se agobia y ¡prepara un caos mientras cocina! Czyli, że Albert jest przytłoczony i tworzy chaos podczas gotowania! Biedny Albert 😀
LA COMIDA – GOTOWANIE PO HISZPAŃSKU
Zaczniemy od „terminología culinaria”, czyli od terminologii kulinarnej. Nie będziemy się zagłębiać w profesjonalną terminologię, chociaż, gdyby ktoś z Was był zainteresowany np. studiowaniem w Basque Culinary Center lub chciał skończyć profesjonalną szkołę gastronomiczną w Kraju Basków to piszcie do mnie śmiało. Chętnie pomogę ;).
EL DICCIONARIO TERMINOLÓGICO
ADOBAR – marynować, ale nie byle jak: ADOBO to mieszanka do marynowania. W Hiszpanii adobo najczęściej składa się z pimentón (czerwona wędzona papryka), sal (sól), ajo (czosnek), vinagre (ocet) i aceite de oliva (oliwa).
AHUMAR – wędzić
AL DENTE – al dente
ALIÑAR – doprawić oliwą i octem
BAÑO MARÍA – (gotować) w kąpieli wodnej
BATIR – ubijać
BRUNOISE – (kroić w) bardzo drobną kosteczkę
COCER – gotować
CORTAR – kroić
FARSA – nadzienie; farsz
GRATINAR – podpiec
JULIANA – (kroić w) piórka
LEVANTAR – ponownie zagotować
PICAR – kroić; mielić
POCHAR – gotować na małym ogniu
ROUX – zasmażka
SALTEAR – gotować/smażyć na dużym ogniu
SALPIMIENTAR – doprawić solą i pieprzem
UTENSILIOS EN UNA COCINA 🙂
EL CUCHILLO CEBOLLERO – nóż szefa kuchni 😀
EL CUCHILLO PUNTILLA – mały nożyk do warzyw i owoców
EL PELADOR – obieraczka
LA VARILLA – trzepaczka
EL TENEDOR – widelec
LA CUCHARA – łyżka
LA ESPÁTULA – szpatułka
EL COLADOR – sitko
EL BOL – miska
LA CAZUELA – rondel
LA OLLA – garnek
LA SARTÉN – patelnia
LA TABLA DE CORTAR – deska do krojenia
LOS MÉTODOS DE COCCIÓN – BÁSICOS
Zaczniemy od: HERVIR, czyli gotować. Co możemy „hervir”? Na pewno VERDURAS, czyli warzywa. Najczęstszą metodą gotowania warzyw jest COCCIÓN A LA INGLESA. Polega ono na zanurzeniu warzyw w gotującej się osolonej wodzie. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują swój kolor i łatwo jest kontrolować punkt ich twardości, żeby się nie przegotowały. W tej sposób również gotuje się: ARROZ – ryż, PASTA – makaron i HUEVOS – jaja.
Inną metodą gotowania jest ASAR, czyli piec. Co możemy „asar„? „Asamos” wszelkiego rodzaju mięsa CARNES, również VERDURAS i PESCADOS – ryby. Możemy „asar” w piekarniku „ASAR AL HORNO” na przykład: rodaballo asado al horno. RODABALLO to ryba turbot. Kiedy mówimy „asado al horno” oznacza to, że ryba ta została upieczona/przygotowana w piekarniku. Możemy również „asar” A LA PLANCHA, czyli na rozgrzanej żeliwnej płycie. Jest to jedna z najpopularniejszych form „asar” na Półwyspie Iberyjskim. Po pierwsze jest to sposób bardzo szybki i tani (zazwyczaj rozgrzewane są przez gaz) oraz jest to sposób dietetyczny, ponieważ używa się bardzo mało tłuszczu do obróbki jedzenia. Również możemy ASAR A LA PARRILLA/ A LA BRASA. Czyli grillujemy. Najpopularniejszym daniem A LA BRASA jest CHULETÓN A LA BRASA, czyli stek t-bone na grillu, lub BESUGO A LA BRASA ryba pagrus na grillu.
Inną podstawową metodą gotowania jest FREÍR, czyli smażyć. „Freír” możemy praktycznie wszystko: od VERDURAS, po CARNES, PESCADOS, CROQUETAS (hiszpańskie krokiety są zrobione z masy beszamelowej i elementu, który dodaje im smaku, na przykład: JAMÓN szynka, BACALAO dorsz, QUESO ser, BOLETUS borowik, itp.), PATATAS – ziemniaki, itd.
Możemy „freír” CON POCA GRASA, z małą ilością tłuszczu lub CON MUCHA GRASA, z duża ilością tłuszczu.
I ostatnia z podstawowych metod, która zrobiła się bardzo popularna w ostatnich latach to COCER AL VAPOR, czyli gotowanie na parze.
RECETA DE PUERROS COCIDOS CON VINAGRETA DE TOMATES 🙂
Puerros cocidos con vinagreta de tomate
Sprzęt
- tabla de cortar
- cuchillo cebollero
- cazuela mediana
- cuchillo puntilla
Składniki
- 6 puerros frescos y limpios
- 3 tomates maduros
- 1 cebolleta cebula dymka*
- 3 cucharadas aceite de oliva extra virgen
- 1 cucharada vinagre de manzana
- cs sal
- cs pimienta negra
- cs perejil para decorar
Instrukcje
- Cocer los puerros en agua hirviendo con sal y a fuego lento unos 20 minutos.
- Enfriar los puerros. Cortar por la mitad.
- Preparamos la vinagreta de tomates: pelamos los tomates, eliminamos las semillas y cortamos en brunoise. La cebolleta picamos también en brunoise y juntamos con el tomate.Preparamos el aliño: en un bol pequeño mezclamos 3 cucharadas de aceite de oliva virgen extra, una cucharada de vinagre i la cantidad suficiente de sal y pimienta (según gusto). Batimos todo y mezclamos con el tomate y la cebolleta.
- El emplatado: en un plato plano ponemos los puerros: unas 3 mitades por persona. La vinagreta de tomates vertemos sobre los puerros y decoramos con el perejil picado.
- ¡Qué aproveche! Algo tan fácil, tan rico y tan saludable 🙂
W SUPERMARKECIE
ZADANIE 1: Comida – imagen – palabra
ZADANIE 2: Comida – audio – imagen
ZADANIE 3: Comida – vocabulario
ZADANIE 4: Comida – imagen – palabra 2
ZADANIE 5: Comida – audio – imagen 2
ZADANIE 7: Comida 3 – vocabulario
ZADANIE 12: Ejercicios de vocabulario – la fruta
ZADANIE 16: Verduras – hortalizas
ZADANIE 17: Verduras – hortalizas 2
ZADANIE 20: Verduras 4 – vocabulario
ZADANIE 21: Verduras 5 – vocabulario
ZADANIE 24: Bebidas 3 – vocabulario
ZADANIE 26: Dulces y postres 2