La comida, gotowanie po hiszpańsku! W tej lekcji nauczymy się podstawowego hiszpańskiego słownictwa używanego na co dzień w kuchni. Ponadto poznamy nowy przepis: dzisiaj PUERROS COCIDOS CON VINAGRETA DE TOMATES, czyli gotowane pory z winegretem pomidorowym. Owocnej nauki!


 

A poniżej video z hiszpańskiego Master Chefa Junior 😀 ALBERT se agobia y ¡prepara un caos mientras cocina! Czyli, że Albert jest przytłoczony i tworzy chaos podczas gotowania! Biedny Albert 😀

 

 

 

LA COMIDA – GOTOWANIE PO HISZPAŃSKU


 

 

 

 

la comida, gotowanie po hiszpansku/ hiszpanska kuchnia/ hiszpanska gastronomia/ baskijska kuchnia/ proste hiszpanskie przepisy/ darmowe lekcje jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych

 

Zaczniemy od „terminología culinaria”, czyli od terminologii kulinarnej. Nie będziemy się zagłębiać w profesjonalną terminologię, chociaż, gdyby ktoś z Was był zainteresowany np. studiowaniem w Basque Culinary Center lub chciał skończyć profesjonalną szkołę gastronomiczną w Kraju Basków to piszcie do mnie śmiało. Chętnie pomogę ;). 

 

 

 

EL DICCIONARIO TERMINOLÓGICO

 

 

ADOBAR – marynować, ale nie byle jak: ADOBO to mieszanka do marynowania. W Hiszpanii adobo najczęściej składa się z pimentón (czerwona wędzona papryka), sal (sól), ajo (czosnek), vinagre (ocet) i aceite de oliva (oliwa). 

zeberka w adobo, czyli w marynacie z czerwonej wedzonej papryki, soli, czosnku i oliwy/ hiszpanskie przepisy/ hiszpanska kuchnia/ darmowe lekcje jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych

AHUMAR – wędzić

AL DENTE – al dente

ALIÑAR – doprawić oliwą i octem

BAÑO MARÍA – (gotować) w kąpieli wodnej

BATIR – ubijać

BRUNOISE – (kroić w) bardzo drobną kosteczkę

COCER – gotować

CORTAR – kroić

FARSA – nadzienie; farsz

GRATINAR – podpiec

JULIANA – (kroić w) piórka

LEVANTAR – ponownie zagotować

PICAR – kroić; mielić

POCHAR – gotować na małym ogniu

ROUX – zasmażka

SALTEAR – gotować/smażyć na dużym ogniu

SALPIMIENTAR – doprawić solą i pieprzem

 


 

UTENSILIOS EN UNA COCINA 🙂

 

 

EL CUCHILLO CEBOLLERO – nóż szefa kuchni 😀

EL CUCHILLO PUNTILLA – mały nożyk do warzyw i owoców

EL PELADOR – obieraczka

LA VARILLA – trzepaczka

EL TENEDOR – widelec

LA CUCHARA – łyżka

LA ESPÁTULA – szpatułka

EL COLADOR – sitko

EL BOL – miska

LA CAZUELA – rondel

LA OLLA – garnek

LA SARTÉN – patelnia

LA TABLA DE CORTAR – deska do krojenia

 


hiszpanska gastronomia/ hiszpanska kuchnia/ gotowanie po hiszpansku/ hiszpanskie przepisy/ darmowe lekcje online jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych

 

 

 

 

LOS MÉTODOS DE COCCIÓNBÁSICOS

 

 

Zaczniemy od: HERVIR, czyli gotować. Co możemy „hervir”? Na pewno VERDURAS, czyli warzywa. Najczęstszą metodą gotowania warzyw jest COCCIÓN A LA INGLESA. Polega ono na zanurzeniu warzyw w gotującej się osolonej wodzie. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują swój kolor i łatwo jest kontrolować punkt ich twardości, żeby się nie przegotowały. W tej sposób również gotuje się: ARROZ – ryż, PASTA – makaron i HUEVOS – jaja. 

 

Inną metodą gotowania jest ASAR, czyli piec. Co możemy „asar„? „Asamos” wszelkiego rodzaju mięsa CARNES, również VERDURAS i PESCADOS – ryby. Możemy „asar” w piekarniku „ASAR AL HORNO” na przykład: rodaballo asado al horno. RODABALLO to ryba turbot. Kiedy mówimy „asado al horno” oznacza to, że ryba ta została upieczona/przygotowana w piekarniku. Możemy również „asarA LA PLANCHA, czyli na rozgrzanej żeliwnej płycie. Jest to jedna z najpopularniejszych form „asar” na Półwyspie Iberyjskim. Po pierwsze jest to sposób bardzo szybki i tani (zazwyczaj rozgrzewane są przez gaz) oraz jest to sposób dietetyczny, ponieważ używa się bardzo mało tłuszczu do obróbki jedzenia. Również możemy ASAR A LA PARRILLA/ A LA BRASA. Czyli grillujemy. Najpopularniejszym daniem A LA BRASA jest CHULETÓN A LA BRASA, czyli stek t-bone na grillu, lub BESUGO A LA BRASA ryba pagrus na grillu.  

 

Inną podstawową metodą gotowania jest FREÍR, czyli smażyć. „Freír” możemy praktycznie wszystko: od VERDURAS, po CARNES, PESCADOS, CROQUETAS (hiszpańskie krokiety są zrobione z masy beszamelowej i elementu, który dodaje im smaku, na przykład: JAMÓN szynka, BACALAO dorsz, QUESO ser, BOLETUS borowik, itp.), PATATAS – ziemniaki, itd.
Możemy „freírCON POCA GRASA, z małą ilością tłuszczu lub CON MUCHA GRASA, z duża ilością tłuszczu.  

 

I ostatnia z podstawowych metod, która zrobiła się bardzo popularna w ostatnich latach to COCER AL VAPOR, czyli gotowanie na parze. 

 

 

 

 


 

 

RECETA DE PUERROS COCIDOS CON VINAGRETA DE TOMATES 🙂

 

 

 

 

la comida, gotowanie po hiszpansku/ hiszpanska kuchnia/ hiszpanska gastronomia/ baskijska kuchnia/ proste hiszpanskie przepisy/ darmowe lekcje jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych/ przepis na gotowane pory z winagretem pomidorowym

puerros con vinagreta de tomates/ hiszpanskie przepisy/ gotuj po hiszpansku/ darmowe lekcje online jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych

Puerros cocidos con vinagreta de tomate

Hiszpański przepis na gotowane pory z winagretem z pomidorów i cebuli dymki
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Rodzaj bajo en calorías, entrante, przystawka, vegano
Kuchnia Mediterranean, spanish
Porcje 2 personas

Sprzęt

  • tabla de cortar
  • cuchillo cebollero
  • cazuela mediana
  • cuchillo puntilla

Składniki
  

  • 6 puerros frescos y limpios
  • 3 tomates maduros
  • 1 cebolleta cebula dymka*
  • 3 cucharadas aceite de oliva extra virgen
  • 1 cucharada vinagre de manzana
  • cs sal
  • cs pimienta negra
  • cs perejil para decorar

Instrukcje
 

  • Cocer los puerros en agua hirviendo con sal y a fuego lento unos 20 minutos.
    cocinar - gotowanie po hiszpansku/ puerros con vinagreta de tomates/ hiszpanskie przepisy/ gotuj po hiszpansku/ darmowe lekcje online jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych
  • Enfriar los puerros. Cortar por la mitad.
  • Preparamos la vinagreta de tomates: pelamos los tomates, eliminamos las semillas y cortamos en brunoise.
    La cebolleta picamos también en brunoise y juntamos con el tomate.
    Preparamos el aliño: en un bol pequeño mezclamos 3 cucharadas de aceite de oliva virgen extra, una cucharada de vinagre i la cantidad suficiente de sal y pimienta (según gusto). Batimos todo y mezclamos con el tomate y la cebolleta.
    przepis na pyszne pory gotowane z winagretem pomidorowym/ cocinar - gotowanie po hiszpansku/ puerros con vinagreta de tomates/ hiszpanskie przepisy/ gotuj po hiszpansku/ darmowe lekcje online jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych
  • El emplatado: en un plato plano ponemos los puerros: unas 3 mitades por persona. La vinagreta de tomates vertemos sobre los puerros y decoramos con el perejil picado.
    la comida, gotowanie po hiszpansku/ hiszpanska kuchnia/ hiszpanska gastronomia/ baskijska kuchnia/ proste hiszpanskie przepisy/ darmowe lekcje jezyka hiszpanskiego dla poczatkujacych/ przepis na gotowane pory z winagretem pomidorowym
  • ¡Qué aproveche! Algo tan fácil, tan rico y tan saludable 🙂
Słowo kluczowe entrante, przystawka, vegano

W SUPERMARKECIE

 


ZADANIE 1: Comida – imagen – palabra

ZADANIE 2: Comida – audio – imagen

ZADANIE 3: Comida – vocabulario

ZADANIE 4: Comida – imagen – palabra 2

ZADANIE 5: Comida – audio – imagen 2

ZADANIE 6: La comida 3: test

ZADANIE 7: Comida 3 – vocabulario

ZADANIE 8: La fruta – 1

ZADANIE 9: La fruta – 2

ZADANIE 10: La fruta – 3

ZADANIE 11: La fruta – 4

ZADANIE 12: Ejercicios de vocabulario – la fruta

ZADANIE 13: La fruta: test

ZADANIE 14: La fruta – 5

ZADANIE 15: Las frutas: test

ZADANIE 16: Verduras – hortalizas

ZADANIE 17: Verduras – hortalizas 2

ZADANIE 18: Verduras – test

ZADANIE 19: Las verduras – 3

ZADANIE 20: Verduras 4 – vocabulario

ZADANIE 21: Verduras 5 – vocabulario

ZADANIE 22: Bebidas

ZADANIE 23: Bebidas 2

ZADANIE 24: Bebidas 3 – vocabulario

ZADANIE 25: Dulces y postres

ZADANIE 26: Dulces y postres 2

 

 

¡Hola! ¿Qué tal?

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami? Zapisz się do Newslettera 😎

Nie spamujemy! Polityka Cookie i Prywatnosci.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments