14 najpopularniejszych alergenow po hiszpansku przydatne zwroty hiszpanski

Nagły wypadek

 

LA URGENCIA – nagły przypadek
URGENCIAS – ostry dyżur
EL TELÉFONO DE URGENCIAS – telefon w nagłych wypadkach
EL AUXILIO – pomoc/ opieka
LOS PRIMEROS AUXILIOS – pierwsza pomoc
TENER DIFICULTAD PARA RESPIRAR – mieć trudności z oddychaniem
Tengo dificultad para respirar. Mam trudności z oddychaniem.
TENER OPRESIÓN DE GARGANTA – mieć zaciśnięte gardło
Tengo opresión de garganta. Mam zaciśnięte gardło.
Siento que las vías respiratorias se me están estrechando. Czuję, że moje drogi oddechowe zwężają się.
NÁUSEAS – mdłości
TENER NÁUSEAS – mieć mdłości
Tengo náuseas. Mam mdłości.
DOLOR ABDOMINAL – ból ciała
TENER PULSO O RITMO CARDÍACO RÁPIDO – mieć szybki puls lub tętno
Tengo ritmo cardíaco muy rápido. Mam bardzo szybkie tętno.
INFLAMACIÓN – zapalenie/ obrzęk
VÓMITOS – wymioty
ESTAR VOMITANDO – wymiotować
Estoy vomitandoWymiotuję.
PÉRDIDA DE LA CONCIENCIA – utrata przytomności
He perdido la conciencia. Straciłem przytomność.
Ha perdido la conciencia. Stracił,-a przytomność.
Tengo la sensación de que me voy a desmayar. Mam przeczucie, że zemdleję.

 

W przypadku kiedy jednak zjemy jakiś produkt, który nas uczula i czujemy, że potrzebujemy pomocy medycznej:

1.Należy zadzwonić na numer 112
2. lub na Straż Miejska (Udaltzaingoa/Policía Local) – każde miasto ma swój numer telefonu, w Kraju Basków są to:

Vitoria-Gasteiz 945 15 80 00
Bilbo/Bilbao 944 20 50 00
Donostia/San Sebastián 943 48 13 00


14 najpopularniejszych alergenów pokarmowych po hiszpańsku

14 najpopularniejszych alergenów pokarmowych po hiszpańsku

 

1. Cereales que contengan gluten: trigo, centeno, cebada, avena, espelta, kamut o sus variedades híbridas y productos derivados.

CEREALES – zboża
CONTENER GLUTEN – zawierać gluten (que contengan gluten zawierające gluten)
TRIGO – pszenica
CENTENO – żyto
CEBADA – jęczmień
AVENA – owies
ESPELTA – orkisz
KAMUT –kamut O SUS VARIEDADES HÍBRIDAS lub ich odmiany hybrydowe
PRODUCTOS DERIVADOS – produkty pochodne

 

2. Crustáceos y productos a base de crustáceos.

CRUSTÁCEOS – Skorupiaki
PRODUCTOS A BASE DE CRUSTÁCEOS – produkty na bazie skorupiaków

Do skorupiaków należą m.in. 

GAMBA – krewetka (mała)
LANGOSTINO – krewetka (duża)
LANGOSTA – langusta
CANGREJO – rak
CENTOLLO – pająk morski
BUEY DE MAR – krab morski
BOGAVANTE – homar

 

3. Huevos y productos a base de huevo.

HUEVO – jajo
PRODUCTOS A BASE DE HUEVO – produkty na bazie jaj
MAYONESA – majonez
MOUSSES – musy
HELADOS – lody
TARTA – tort/ ciasto
BIZCOCHO -biszkopt
PASTAS/ GALLETAS – ciasteczka

 

Przejdź do następnej strony →






¡Hola! ¿Qué tal?

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami? Zapisz się do Newslettera 😎

Nie spamujemy! Polityka Cookie i Prywatnosci.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments