4. Pescado y productos a base de pescado.
PESCADO – ryba
PRODUCTOS A BASE DE PESCADO – produkty na bazie ryb
UWAGA NA ANISAKIS!
Są to rodzaje nicieni, które żerują w rybach morskich (zwłaszcza w dorszach BACALAO i morszczukach MERLUZA). Są one niebezpieczne dla człowieka, nawet martwe, i po zjedzeniu ich nasz organizm zaczyna na nie silnie reagować. Anisakis powodują bardzo silne reakcje alergiczne, w Kraju Basków co roku zamykają jakąś restaurację po wykryciu właśnie anisakis w rybach serwowanych klientom. Można łatwo zauważyć czy ryba posiada anisakis w swoim mięsie, bo mają charakterystyczną nitowatą formę i ciemny kolor na tle ryby.
5. Cacahuetes y productos a base de cacahuetes.
CACAHUETES – Orzeszki ziemne
PRODUCTOS A BASE DE CACAHUETES – produkty na bazie orzeszków ziemnych
CREMA DE CACAHUETE – masło orzechowe
6. Soja y productos a base de soja.
SOJA – soja
PRODUCTOS A BASE DE SOJA – produkty na bazie soi
SALSA DE SOJA – sos sojowy
7. Leche y sus derivados (incluida la lactosa).
LECHE – mleko
LACTOSA – laktoza
PRODUCTOS LÁCTEOS – nabiał
LOS DERIVADOS DE LA LECHE – produkty pochodne mleka
MANTEQUILLA – masło
QUESO – ser
NATA – śmietana
8. Frutos de cáscara, es decir: almendras, avellanas, nueces, anacardos, pacanas, nueces de Brasil, alfóncigos, nueces macadamia o nueces de Australia y productos derivados.
FRUTOS DE CÁSCARA – orzechy
ALMENDRAS – migdały
AVELLANAS – orzechy laskowe
NUECES – orzechy włoskie
ANACARDOS – orzechy nerkowca
PACANAS – orzeszki pekan
NUECES DE BRASIL – orzechy brazylijskie
ALFÓNCIGOS – pistacja właściwa
PISTACHOS – orzechy pistacjowe
NUECES MACADAMIA – orzechy makadamia
NUECES DE AUSTRALIA – orzechy Queensland
PRODUCTOS DERIVADOS – produkty pochodne
MOUSSE DE AVELLANA – mus z orzechów laskowych
NOCILLA – hiszpański krem czekoladowy, który zawiera orzechy laskowe
TURRÓN – hiszpański nugat na bazie migdałów
9. Apio y productos derivados.
APIO – seler
PRODUCTOS DERIVADOS – produkty pochodne
10. Mostaza y productos derivados.
SINAPIS – gorczyca
MOSTAZA – musztarda
PRODUCTOS DERIVADOS – produkty pochodne
UWAGA! W Kraju Basków bardzo często do nadzienia TXAKA (jest to najpopularniejsze baskijskie nadzienie placka ziemniaczanego – TORTILLA DE PATATA z paluszków krabowych) obok majonezu dodaje się odrobinę musztardy do smaku.
Jeśli macie uczulenie na musztardę, na wszelki wypadek wcześniej zapytajcie czy ” ¿El relleno de esta tortilla lleva algo de mostaza?” Czy nadzienie tej tortilli zawiera musztardę?
Uchronicie się przed niespodzianką, która mogłaby zrujnować wam cały wypad 😉