Baskijski sernik podbija świat! „Smak roku” według New York Times
Niesamowite, jak globalny zasięg osiągnął baskijski „spalony” sernik, czyli Gazta-Tarta od czasu jego powstania w restauracji La Viña w Donosti (San Sebastián). Tak niepozorny deser zdobył światową sławę w 2020 roku jako największy hit kuchni baskijskiej!
I jego sława rozprzestrzeniła się do tego stopnia, że Kim Severson (dziennikarka The New York Times) wybrała go jako „Smak Roku” 2021 w artykule zawierającym listę hitów i tendencji dla świata kuchni na pozostałą część tego roku.
HISTORIA BASKIJSKIEGO SERNIKA „BASQUE BURNT CHEESECAKE„
Sernik został stworzony w barze La Viña w mieście Donostia (hiszp. San Sebastián) przez Santiago Rivera. Sernik ten stał się jednym z najbardziej popularnych i KOPIOWANYCH deserów w branży restauracyjnej, odkąd zaczęto go produkować w La Viña w 1990 roku.
Ale co jest w nim tak szczególnego i czym się różni od innych serników?
Jest to sernik bardzo delikatny, miękki i nie ma skórki. Wypiekany jest w bardzo gorącym piekarniku tak, aby wierzch się skarmelizował, a wnętrze pozostało miękkie i kremowe. Ponadto ma odpowiednią ilość cukru (to znaczy: nie za dużo i nie za mało ;)), aby w deserze dominował smak sera, którego ma, aż kilogram!
PRZEPIS NA BASKIJSKI „SPALONY” SERNIK – LA TARTA DE QUESO VASCA – LA VIÑA
1 kg kremowego sera ( w Kraju Basków najczęściej wybiera się ten typu Philadelphia, ale polski kremowy twaróg w połączeniu z mascarpone lub ricottą lub Philadelphią też się nada:))
400 gr cukru
1/2 l śmietany kremówki
7 jaj
1 stołowa łyżka mąki
→ Bierzemy mikser i miksujemy wszystkie składniki: jaja + cukier, później dodajemy ser, śmietanę i łyżkę mąki (pamiętamy, że mąkę najpierw trzeba przesiać).
→ Okrągła formę (22 cm średnicy) pokrywamy papierem do pieczenia.
→ Nagrzewamy piekarnik do 210ºC.
→ Pieczemy sernik 45 minut. Po tym czasie wyciągamy go i zostawiamy do kompletnego wystudzenia. Góra i brzegi będą spalone/spieczone, a środek będzie się trząsł, jak flan, to dobry znak ;).
→ Często sernik ten jest niedopieczony w środku. Nic nie szkodzi, jako że nie zawiera on ani dużo mąki, a jaja już dawno zdążyły się ściąć.
SMACZNEGO!