Jeden z najlepszych alkoholi Hiszpanii: LICOR likier 43 – Cuarenta Y Tres, to hiszpański napój alkoholowy rozprowadzany od 1946 roku przez firmę Zamora Company: Diego Zamora z braćmi Ángelem i Josefiną wraz z mężem ( Licor 43 rozpoczął produkcję w 1924 roku). Licor 43 jest również najlepiej sprzedającym się hiszpańskim trunkiem na świecie!
s
w
d
c
d
JEDEN Z NAJLEPSZYCH ALKOHOLI HISZPANII: LICOR 43
N
B
Od czasów starożytnych (209 roku przed Chrystusem), istniała silna tradycja wytwarzania alkoholi w Nova Cartago, obszarze otaczającym dzisiejszą Kartagenę. Kiedy Rzymianie podbili Carthago Nova, odkryli pyszny i aromatyczny złoty eliksir wytwarzany z owoców cytrusowych, aromatycznych roślin i innych owoców zbieranych w regionie basenu Morza Śródziemnego. Jego zdobywcy nazwali ten pyszny napój „Liquor Mirabilis” (Cudowny Trunek), a następnie rozpoczęli jego eksport do Rzymu na specjalne bankiety.
Jednak z czasem Rzymianie zauważyli, że trunek ten jest tak pyszny, że ludzie zaczęli się masowo od niego uzależniać. Aby uniknąć pokus zakazali zarówno jego produkcji, jak i konsumpcji, ale Kartagińczycy nadal robili to w tajemnicy. Obecny przepis na Licor 43 jest inspirowany tym własnie eliksirem.
Wiele lat później pierwotna receptura, która zachowała swoją niezmienioną formę od setek lat (mieszanka przypraw, ziół i owoców z wybrzeża Morza Śródziemnego, napój o aromacie wanilii, o konsystencji miodu, w smaku z niuansami czekolady, mięty i rumu), została dopracowana przez rodzinę Zamora i uzyskała gładszą i smaczniejszą konsystencję. W ten sposób pojawił się Licor 43.
Jest to alkohol powszechnie spożywany w ponad 60 krajach na całym świecie, głównie w Europie Południowej, Północnej, Stanach Zjednoczonych, Portoryko i Ameryce Środkowej.
D
F
Jakie składniki dokładnie zawiera Licor 43?
N
M
Niestety przepis jest tajny i bardzo dobrze strzeżony, ale wiadomo, że w jego skład wchodzą owoce z wybrzeża Morza Śródziemnego, wanilia, przyprawy i zioła.
NN
M
Słodki smak Licor 43, sprawia, że jest idealnym trunkiem do drinków. Można go łączyć z praktycznie wszystkim:
– z sokami: np. z limonki, pomarańczy, ananasem, cytryną itd.
– z colą: powszechnie znany hiszpański drink CUBA LIBRE to połączenie właśnie Licor 43 z coca-colą,
– Ale również bardzo popularne jest połączenie z napojami: czekoladowym, waniliowym, kokosowym czy z samym mlekiem (połączenie najbardziej rozpowszechnione w Niemczech i Skandynawii).
W
S
EL CARAJILLO
B
N
Jest to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych w Hiszpanii. Należy jednak pamiętać, że jego przygotowanie zależy od regionu i Autonomii. W Hiszpanii ogólnie się przyjęło, że Carajillo podaje się na zimno właśnie z Licor 43, espresso i lodem.
N
M
B
N
Natomiast w Kraju Basków Carajillo praktycznie zawsze podaje się na ciepło z rumem albo whisky, espresso i z chmurką z podwójnej śmietany (double cream) 🙂
N
Jest możliwość kupienia Licor 43 w Polsce. Kosztuje około 100 złotych i jest dostępny w wielu sklepach alkoholowych online 😉