Chronione nazwy pochodzenia hiszpańskiej oliwy: jest ich wiele i w tym wpisie je poznamy – bo warto! Świat oliwy jest ogromny i Hiszpania posiada dosyć spory jego kawałek. Jest ona ubóstwiana i wynoszona ponad wszystkie inne tłuszcze. A więc do dzieła, poznajmy hiszpańskie denominaciones de origen de aceite de oliva virgen extra!
Katalońska chroniona nazwa pochodzenia Oliwy Extra Virgin: Les Garrigues → odmiana oliwki Arbequina.
Chronione nazwy pochodzenia hiszpańskiej oliwy Extra Virgin
Hiszpania posiada ponad 20 chronionych nazwy tylko samej oliwy. W samej UE istnieje ich 112 (Protected Designation of Origin/ Denominación de Origen Protegida). Krajem który przoduje w ilości DOP są Włochy z 39 nazwami, a tuż za nimi Hiszpania, a po niej Grecja. Innymi państwami, które również zajmują się produkcją oliwy w Europie i posiadają swoje denominację są: Portugalia, Francja, Niemcy, Słowenia a nawet Austria. Poza PDO/DOP Unia Europejska również posiada Chronione oznaczenie geograficzne PGI/IGP oliwy i jest ich 21, oraz Gwarantowana tradycyjną specjalność TSG/ETG w liczbie 1 chronionej nazwy.
Ciekawostki na temat oliwy
67% całej produkcji oliwy na świecie jest produkowane w Unii Europejskiej, co stanowi około dwa milionów ton rocznie. Większość produkcji koncentruje się w krajach śródziemnomorskich – 66% w Hiszpanii, 15% we Włoszech, 13% w Grecji i 5% w Portugalii. Ponadto UE jest również największym konsumentem oliwy: 50% światowej produkcji. Natomiast Grecja ma najwyższe spożycie na mieszkańca – 12 kg na osobę rocznie.
fuente: Eurostat
Hiszpańskie słowo „aceite” pochodzi z języka arabskiego „Az-zait”, co oznacza „sok z oliwek”. Oliwa Extra Virgin to najczystszy wyciskany prosto z oliwek sok, dzięki czemu uzyskuje się produkt o niskiej kwasowości oraz wspaniałym smaku i aromacie.
W Hiszpanii często Oliwę Extra Virgin określa się skrótem: El AOVE
Stopień kwasowości nie ma nic wspólnego ze smakiem oliwy, ale ze stopniem zdrowotności oliwek do niej użytych. Oliwa Extra Virgin ma kwasowość około 0,1-0,8. Oliwa z pierwszego tłoczenia ma od 0,8 do 2.
Wyróżniamy dwa typy oliwy według jej koloru: te o zielonkawym odcieniu mają smak i aromat intensywny. Te o żółtawym mają smak i aromat dużo delikatniejszy.
Uprawa drzewa oliwnego należy do najstarszych w historii. Mówimy o epoce paleolitu i neolitu (5000 – 3500 pne).
Oliwa Extra Virgin pomaga zapobiegać cholesterolowi dzięki wysokiemu poziomowi witamin A, D i E.
Poznaj najważniejsze hiszpańskie chronione nazwy pochodzenia AOVE DOP
Eusko Label: Aceite de Oliva Virgen Extra
W Kraju Basków istnieje instytucja, która zajmuje się identyfikacją produktów pochodzących z Kraju Basków i która gwarantuje ich jakość: Eusko Label. Niedawno do produktów sygnowanych właśnie tym znakiem dodali Oliwę Extra Virgen z odmiany oliwek Arroniz. Produkuje się ją w regionie Arabako Errioxa, czyli znanej z produkcji najlepszego wina regionu Rioja Alavesa.
To tyle o chronionych nazwach pochodzenia hiszpańskiej oliwy Extra Virgin. Poniżej dodałam link do innego wpisu o hiszpańskiej oliwie. Do następnego!