tortilla de patata con cebolla/ hiszpanska tortilla ziemniaczana z cebula/ hiszpanska gastronomia/ hiszpanska kuchnia/ klasyki kuchni hiszpanskiej

Tortilla de patata con cebolla, czyli klasyk kuchni hiszpańskiej. Jest to pierwszy przepis jaki zrobiłam i pierwsza rzecz jaką spróbowałam w Kraju Basków. Jednakże to nie la tortilla de patata podbiła moje serce, ale jej baskijska wersja, czyli la tortilla rellena de txaka 🙂 Txaka jest to nadzienie z paluszków krabowych, bardzo, ale to bardzo popularne w Kraju Basków i w Nawarze. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisami na: tortilla de potata con cebolla i nadzienie txaka, oraz podam 5 porad, żeby Wasza tortilla wyszła idealna 😉

 

 

 

TORTILLA DE PATATA CON CEBOLLA 

 

 

 

INGREDIENTES – SKŁADNIKI

Para 4 personas / Dla dwóch osób

PATATAS – ZIEMNIAKI ……………………………. 4
CEBOLLA – CEBULA ……………………………….. 1
HUEVOS – JAJA ……………………………………… 4
SAL ………………………………………………………… CS*
ACEITE DE GIRASOL Y/O OLIVA ………….. CS**

* CS = cantidad suficiente (wystarczająca ilość)
** aceite de girasol (olej słonecznikowy), aceite de oliva (oliwa). Można usmażyć ziemniaki na mieszance oliwy oczyszczonej i z pierwszego tłoczenia, lub usmażyć je na oleju słonecznikowym, a już na samym końcu, kiedy będziemy smażyć sam placek dodać oliwę. 

 

 

CÓMO PREPARAR UNA TORTILLA DE PATATA – JAK PRZYGOTOWAĆ TORTILLĘ ZIEMNIACZANĄ

DIFICULTAD – TRUDNOŚĆ: FÁCIL – ŁATWY

Tiempo – Czas: 55 min
Elaboración – Przygotowanie: 30 min 
Cocción – Gotowanie: 25 min (15 min las patatas + la cebolla; 5 min la tortilla/cada lado) 

 

tortilla de patata con cebolla/ hiszpanska tortilla ziemniaczana z cebula/ hiszpanska gastronomia/ hiszpanska kuchnia/ klasyki kuchni hiszpanskiej

Pelamos las patatas, las lavamos y secamos. Cortamos las patatas en dados finos y ponemos en una sartén con abundante aceite en el fuego. Dejamos que se vayan friendo muy despacio, partiendo de un aceite casi frío. Pelamos la cebolla, cortamos en brunoise y juntamos con la patata, echamos la sal y dejamos unos 15 minutos para que todo el conjunto se poche.

tortilla de patata con cebolla/ hiszpanska tortilla ziemniaczana z cebula/ hiszpanska gastronomia/ hiszpanska kuchnia/ klasyki kuchni hiszpanskiej

En un bol batimos (o más bien rompemos las yemas con la ayuda de un tenedor) los 4 huevos, reservamos.

klasyk kuchni hiszpanskiej tortilla de patata, czyli placek ziemniaczany/ kuchnia hiszpanska/ gastronomia polwyspu iberyjskiego

Escurrimos y añadimos al bol con los huevos batidos las patatas y la cebolla.
Mezclamos y dejamos reposar unos 5 minutos. Después echamos la sal y removemos.

 

 

PREPARACIÓN FINAL DE LA TORTILLA DE PATATA CON CEBOLLA – PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE TORTILLI ZIEMNIACZANEJ Z CEBULĄ

klasyk kuchni hiszpanskiej tortilla de patata, czyli placek ziemniaczany/ kuchnia hiszpanska/ gastronomia polwyspu iberyjskiego

En la misma sartén añadimos un poco de aceite de oliva, calentamos y echamos la mezcla del bol (los huevos, las patatas y la cebolla). Cocinamos a fuego medio-alto unos 5 minutos por cada lado (depende si nos gusta más o poco hecha). Para darle la vuelta utilizamos un plato llano grande (más grande que la sartén ;)). 

tortilla de patata con cebolla/ hiszpanska tortilla ziemniaczana z cebula/ hiszpanska gastronomia/ hiszpanska kuchnia/ klasyki kuchni hiszpanskiej

La tortilla de patata con cebolla ya está hecha. El siguiente paso es el relleno: TXAKA.

 
TORTILLA DE PATATA RELLENE DE TXAKA – PLACEK ZIEMNIACZANY NADZIEWANY TXAKA

nadzienie txaka/ tortilla de patata rellena de txaka klasyk kuchni baskijskiej/ kuchnia baskijska/ pintxo/ przepis na pintxos

INGREDIENTES:

200 G de palitos de surimi

1 huevo duro

medio pimiento verde italiano

1 loncha de jamón cocido

mayonesa CS

mostaza 1 cucharadita (5ml)

sal y pimienta CS

nadzienie txaka/ tortilla de patata rellena de txaka klasyk kuchni baskijskiej/ kuchnia baskijska/ pintxo/ przepis na pintxos

Mezclamos todos los ingredientes picados en brunoise y ya está 🙂 La mezcla ponemos en la tortilla. La podemos tapar con una tortilla francesa o decorar con algunos tomates cherry, yemas ralladas, etc.

 

5 TRUCOS (Y MÁS) PARA LA TORTILLA DE PATATA PERFECTA

 

Czyli 5 „sztuczek”, aby nasza tortilla wyszła idealna. Po pierwsze ziemniaki, pamiętajmy o tym, że olej lub oliwa powinna być zimna w momencie dodawania ziemniaków, aby zdążyły się skarmelizować, zajmie nam to około 15 minut.

Ja zawsze dodaję cebulę w momencie dodawania ziemniaków i nigdy się nie spaliła, więc polecam ten sposób żeby nie trzeba było zmywać dwóch patelni.

Ziemniaki solimy od razu na patelni.

Jaja rozbijamy, ale nie ubijamy. Ja rozbijam żółtka widelcem. Jeśli za bardzo ubijemy jaja, to nasza tortilla będzie bardzo płynna i przy obracaniu mogą nam się one polać po ręce i całej kuchni. 

W momencie dodawania już odcedzonych ziemniaków do jajek, odstawiamy mieszankę na około 5 minut. Chcemy by w tym czasie mieszanka jajeczna oblepiła gorące ziemniaki. Po tym czasie dopiero solimy, ale nie za dużo, bo już wcześniej na patelni dodaliśmy sól do ziemniaków.

Jeśli boimy się lub nie mamy wprawy w obracaniu tortilli za pomocą talerza, można użyć przykrywki, która idealnie pokrywa się z rozmiarem naszej patelni.  Ważne patelnia, której użyjemy do smażenia naszej tortilli musi być nieprzywierająca ;).

Ile jajek? Ja zazwyczaj dodaję 4 XL na 4 średniej wielkości ziemniaki. Jaja muszą przykrywać ziemniaki inaczej nasza tortilla będzie sucha i zapewne będzie się rozwalać. Nie oznacza to, że nie będzie smaczna, no ale…

I na sam koniec hecha, poco hecha czy muy hecha? Im bardziej na północ półwyspu, tym tortille robi się bardziej poco hecha. W wielu barach jadłam tortille prawie surowe, gdzie jajo po prostu wypływało i były zajebi**. U mnie w domu robi się poco hecha (czyli około 3-4 minutki na każdą stronę) i hecha (6-7 minut). Jeśli nie lubimy surowego jaja, to zostawmy tortille dłużej na patelni. Ale pamiętajmy o tym, żeby co jakiś czas ją przewracać, aby się nie spaliła na żadnej stronie. 

 

To tyle, klasyk hiszpańskiej kuchni nie ma już przed Wami żadnej tajemnicy! ¡Que aproveche!

 

Lekcja 9 ¿Cuánto cuesta?

Lekcja 14: En el restaurante

Lekcja 17: La comida, gotowanie po hiszpańsku

 

 

EL VOCABULARIO UTILIZADO EN ESTA RECETA

VERBOS:

PELAR – obierać
LAVAR – umyć
SECAR – osuszać
CORTAR – kroić
PONER – umieszczać; wykładać
DEJAR – zostawiać
JUNTAR – łączyć
ECHAR – wrzucić; dodać
POCHAR – smażyć na niskim ogniu
PICAR – siekać
PODER – móc
TAPAR – przykrywać
DECORAR – dekorować
BATIR – ubijać
ROMPER – rozbijać
COCINAR – gotować
RESERVAR – zachować na później
ESCURRIR – odcedzić
AÑADIR – dodawać
MEZCLAR – mieszać
DEPENDER – zależeć
GUSTAR – lubić
DEJAR REPOSAR – odstawić
DAR LA VUELTA – obrócić
UTILIZAR – używać
ESTAR HECHO – być gotowym
HECHO – gotowy; ugotowany
POCO – mało
MÁS – więcej; bardziej

OTROS:

DESPUÉS – następnie
A FUEGO MEDIO-ALTO – na średnim ogniu
POR CADA LADO – z każdej strony
REMOVER – mieszać
EN – w
LA MISMA – tej samej
CON – z
PARTIR DE – zaczynając od
PARA QUE – żeby
LA AYUDA – pomoc
TODO – wszystko
EL CONJUNTO – całość
BRUNOISE – kroić w bardzo małą, regularną kostkę
IR FRIENDO – smażyć
LA SARTÉN – patelnia
EL BOL – miska
EL TENEDOR – widelec
EL PLATO LLANO – płaski talerz
GRANDE – wielki, -a
MÁS GRANDE QUE – większy niż
CASI – prawie
FRÍO,-A – zimny, -a
ABUNDANTE – obfity
MUY – bardzo
DESPACIO – powoli
EL ACEITE – olej
LA SAL – sól
LA YEMA – żółtko
LA YEMA RALLADA – tarte żółtko
LOS PALITOS DE SURIMI – paluszki krabowe
EL HUEVO DURO – jajo na twardo
EL PIMIENTO VERDE – zielona papryka*
Zielona włoska papryka to ta podłużna;)
LA LONCHA – plaster
EL JAMÓN COCIDO – szynka gotowana
MAYONESA – majonez
MOSTAZA – musztarda
LA TORTILLA FRANCESA – omlet
TOMATES CHERRY – pomidorki koktajlowe
EN DADOS FINOS – w drobną kostkę

¡Hola! ¿Qué tal?

Chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami? Zapisz się do Newslettera 😎

Nie spamujemy! Polityka Cookie i Prywatnosci.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments